Zilnic, incendii de vegetație uscată în Argeș! Vezi sfaturile pompierilor

24 Iulie 2016

Numai în cursul zilelor de vineri, 22.07.2016, și sâmbătă, 23.07.2016, au avut loc cinci incendii de vegetație uscată în județ, informează ISU Argeș.


Un incendiu a izbucnit în comuna Negrași la vegetația uscată dintr-o livadă de pruni. Au ars aproximativ 4 ha de vegetație uscată și au fost afectați 100 de pruni. Focul a izbucnit din cauza unei țigări aprinse. Tot din cauza fumatului în locuri nepermise, vineri, 22.07.2016, un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la Secția de Pompieri Costești a intervenit în comuna Buzoiești, sat Cornățel, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată. Au ars aproximativ 1000 mp de vegetație uscată. De asemenea, pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor izbucnite la miriști în Mioveni, Călinești și Moșoaia, la cel din urmă existând posibilitatea de propagare la casele învecinate.

Pentru a evita prducerea unui dezastru prin arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, trebuie să respectați următoarele reguli:

- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
- să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
- să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
- să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
- să anunţe imediat primăria şi pompierii în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie sa fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora;

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000-2500 de lei.


Trust Media Impact logo