Pokemon Go: Cum riști să încalci legea în timp ce te joci

27 Iulie 2016

Pokemon Go este un joc pentru smartphone-uri bazat pe deplasarea efectivă în lumea reală. Cei care folosesc acest joc riscă să comită anumite încălcări ale legislației. Unul dintre exemple ar fi intrarea fără voie pe proprietăți private.

Pokemon Go este un joc de realitate augmentată pentru smartphone-uri, bazat pe locuri din lumea reală. Practic, jucătorii se folosesc de telefonul mobil pentru a explora lumea reală și a găsi niște ființe virtuale numite pokemoni. Astfel, jucătorii îi pot prinde și antrena. Apoi îi pot folosi în lupte virtuale cu alți jucători.

Din moment ce Pokemon Go implică deplasarea în lumea reală cu smartphone-ul în mână, pentru a vedea pe ecran pokemonii și anumite locuri virtuale, există posibilitatea ca jucătorii să încalce legislația. În acest sens, avocatnet.ro a identificat câteva fapte ce pot fi considerate, de către autorități, infracțiuni sau contravenții.

Încălcarea proprietății private

Riscul întâlnit cel mai des este, așa cum reiese din multele avertismente emise de autoritățile altor țări, încălcarea proprietății private.

Concret, jucătorii trebuie să caute în lumea reală locuri virtuale numite pokestop-uri (unde pot fi găsite, de exemplu, mingi pentru capturarea pokemonilor) sau săli de antrenament (unde pokemonii pot fi antrenați în lupte virtuale cu alți pokemoni), însă acestea pot fi plasate uneori pe proprietăți private reale. În același timp, pokemonii pot apărea în zone cu acces limitat. Asta înseamnă că, dacă un jucător intră fără permisiune pe o proprietate privată (o clădire sau curtea acesteia, de exemplu), poate fi pedepsit, potrivit Codului penal, cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

„Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, scrie în actul normativ. Într-o asemenea situație, acțiunea penală se pune în mișcare doar în baza unei plângeri prealabile a persoanei vătămate.

Hărțuirea

Jucătorii Pokemon Go trebuie să se ducă des acolo unde există pokestop-uri sau săli virtuale de antrenament, însă dacă aceste locuri virtuale sunt situate, de exemplu, lângă o casă, pot exista premisele faptei de hărțuire. Această infracțiune este pedepsită de Codul penal cu închisoare de la trei la șase luni sau cu amendă.

Mai precis, așa cum scrie în Cod, „fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă”. Acțiunea penală se pune în mișcare, de asemenea, în urma unei plângeri prealabile a persoanei vătămate. Astfel, o persoană care n-are idee că în fața casei sale vede frecvent un jucător Pokemon Go, ci are impresia că este urmărită, poate face o plângere penală.

Traversarea neregulamentară

Pietonii au obligația de a circula pe trotuare (sau, în lipsa lor, pe marginea stângă a drumului) și de a traversa drumurile publice numai pe trecerile special amenajate, după cum dispune Codul rutier în momentul de față. Pokemonii virtuali pot apărea aproape oriunde, astfel că, în încercarea de a-i găsi și prinde, jucătorii pot traversa drumurile publice prin locuri nepermise. Traversarea ilegală poate fi sancționată de autorități cu două sau trei puncte-amendă, adică, în prezent, 250 sau 375 de lei.

Încălcarea regulilor de circulație

În afară de faptele pentru care jucătorii pot fi sancționați ca simpli pietoni, mai trebuie avute în vedere și încălcările legislației rutiere. Mai exact, în cazul șoferilor, Codul rutier prevede două fapte ce pot fi amendate.

Prima este chiar „folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive de tip «mâini libere»”, din moment ce nu există nicio detaliere a faptei. Aceasta poate fi sancționată cu două sau trei puncte-amendă, plus două puncte de penalizare. Totodată, un jucători Pokemon Go ar mai putea fi sancționat cu patru sau cinci puncte-amendă (adică 500 sau 625 de lei, în prezent) pentru „efectuarea (...) unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere”.

Pericole asociate cu Pokemon Go

Jucătorii Pokemon Go sunt sfătuiți constant, chiar de către creatorii acestuia, să fie întotdeauna atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Totuși, unele persoane pot fi atât de captivate de ecranul telefonului încât nu pot vedea obstacolele ce le-ar putea apărea în cale (gropi, guri deschise de canal etc.). Totodată, în cazul trecerii ilegale a străzii, neatenția poate duce, de asemenea, la accidentări grave sau provocarea unor accidente de circulație. În alte țări, presa a relatat chiar cazuri în care infractorii s-au folosit de Pokemon Go pentru a jefui sau a abuza alte persoane.

Franciza Pokemon a devenit cunoscută în România, în urmă cu mai mulți ani, în special după difuzarea serialului de desene animate cu același nume. Jocul mobil Pokemon Go a fost lansat în România la data de 16 iulie. (sursa: www.avocatnet.ro)

 


Trust Media Impact logo