Peste 60 de hectare de teren, mistuite în câteva zile

02 August 2016

Aproximativ 100 de pompieri militari argeșeni, cu peste 25 de mijloace tehnice, au intervenit, în perioada 29 iulie - 02 august a.c., pentru stingerea incendiilor izbucnite la vegetația uscată de pe terenurile agricole, izlazuri și gospodării cetățenești, în urma folosirii necorespunzătoare a focului deschis. Au fost mistuite peste 60 de ha de teren, dar și pomi fructiferi și lanuri de cereale.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș reamintește cetățenilor măsurile ce trebuie luate la igienizarea terenurilor prin ardere, pentru ca aceasta să se realizeze în siguranță:

Cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie
-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului
Sunt exceptate de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

1. condiţii meteorologice fără vânt;
2. parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
3. izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
4. desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
5. asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
6. asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
7. asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de primă intervenție.


Trust Media Impact logo