ISU Argeș, punct de lucru pe Transfăgărășan

05 August 2016

Începând cu data de 04.08.2016, în parteneriat cu Serviciul Public Județean Salvamont Argeș și cu sprijinul Consiliului Județean Argeș și a Instituției Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş a reușit operaționalizarea unui punct de lucru temporar pe Transfăgărășan, la Baza Salvamont ”Cota 2000” .

Acest punct de lucru temporar va asigura intervenţia în situaţii de urgenţă pe DN 7.C. - ”Transfăgărășan”, inclusiv în zona județului Sibiu (în colaborare cu ISU Sibiu) și va funcționa pe perioada cât DN 7.C. - ”Transfăgărășan” va fi deschis, în fiecare an. Este încadrat cu o autospecială cu apă și spumă de medie capacitate, cu modul de descarcerare și prim-ajutor și cu o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, deservite de 5 subofițeri care vor executa serviciu operativ 24/7
DN 7 C ”Transfăgărăşan” face legătura dintre municipiul Curtea de Argeş, Judeţul Argeş şi localităţile Cârţişoara şi Avrig din judeţul Sibiu, fiind practic un drum de tranzitare a Masivului Făgăraş de la Nord la Sud, reprezentând o zonă turistică de excepţie şi deosebit de atractivă, mai ales pe timpul sezonului estival. Traseul este extrem de dificil de parcurs de către orice fel de vehicul, cuprinzând porţiuni cu curbe periculoase, cu pante mari, pe alocuri fiind neprotejat cu parapeți.
Din analiza situaţiei operative, numai în ultimii ani, pe traseul respectiv au avut loc numeroase evenimente, accidente şi situaţii de urgenţă care au necesitat o intervenţie rapidă, fie pentru descarcerare, acordarea primului ajutor medical sau pentru acţiunile de căutare-salvare a unor persoane.

Necesitatea înființării acestui punct de lucru a venit pentru a reduce timpul de răspuns, deoarece, în judeţul Argeş, Transfăgărășanul are cel mai sever parcurs, constând în pante mari şi curbe extrem de periculoase, iar cea mai apropiată subunitate de pompieri era Detaşamentul de Pompieri Curtea de Argeş, la o distanță de aproximativ 86 km, ceea ce determina ca timpul de răspuns la situații de urgență să varieze între 50 minute (până la Barajul Vidraru) şi minim 120 minute până la Baza Salvamont ”Cota 2000”.

"Avem, in premiera naționala, patrula permanenta împreuna cu colegii de la Isu Arges, care, pe perioada circulației pe Transfagarasan, preiau toate intervențiile la accidente auto si moto, precum si incendiile, atât in Arges, cât si in Sibiu, pana la Bâlea Cascada. In felul acesta, Salvamontul se va ocupa strict de ceea ce ii revine, anume accidentul montan, cu imensul avantaj al ambulanței imediate, lângă noi.", a declarat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.


Trust Media Impact logo