Gest umanitar! Elevi și profesori au donat sânge pentru viață!

10 Mai 2017

Elevii, profesorii si cadrele nedidactice din cadrul Liceului "Iulia Zamfirescu" din Mioveni au dat dovadă de umanitate și prietenie pentru sufletele care au nevoie de ajutor. Printr-un proiect inițiat de Ana Bucur, profesor în cadrul unității de învățământ și conducerea liceului în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești, elevii au donat sânge pentru viață. Sub deviza ,,Dăruiești viață, donând sânge pentru o viață”, elevii, cadrele didactice și personalul nedidactic s-au mobilizat cooperând astfel la nevoia imensă de care întreaga țară suferă și anume lipsa sângelui. Simplul gest de a dona a oferit șansa la viață multor pacienți din spitale care riscă să-și piardă viața din această cauză.

" Azi (n.r. 9 mai a.c.), Liceul "Iulia Zamfirescu" din Mioveni a fost transformat pentru o zi într-un loc de prietenie, un loc al unității, prin proiectul inițiat de doamna prof. Bucur Ana și conducerea liceului în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești. Proiectul are ca deviză ,,Dăruiești viață, donând sânge pentru o viață”, este mesajul elevilor liceului Iulia Zamfirescu prin care aceștia s-au mobilizat pentru a oferi viață printr-un simplu gest. De la ora 8.30 până la 12.30, în sala 1 de la parterul Liceului "Iulia Zamfirescu" au fost prezenți ca donator pe lânga elevi ai liceului, cadre didactice, personal nedidactic de la nivelul școlii.", a declarat coordonator de proiecte și programe educative Prof. psih. George Nilă.

Donează sânge pentru viață!

Donatorul de sânge are de o zi liberă (î ziua donării). Bonurile valorice pe care le primește fiecare donator reprezintă o compensare biologică a sângelui pierdut prin donare.
După donarea de sânge, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.
Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studii pe această temă.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.
Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.


Trust Media Impact logo