DEPRESIA: Rupe bariera tăcerii

06 Aprilie 2017

În anul 2017, Ziua Mondială a Sănătății, organizată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este dedicată depresiei. Prin intermediul sloganului ”Depression: Let’s talk” („Depresia – Să stăm de vorbă”!), OMS atrage atenția asupra gravității problemei la nivel mondial (atât din punct de vedere al prevalenței în creștere, cât și a efectelor negative asuprasănătății populațiilor și a efectelor colaterale asupra altor sectoare din societate) și a stigmei asociate cu bolile psihice în general, care conduc la sub-diagnosticarea acestor afecțiuni. O mai bună înțelegere asupra depresiei, a factorilor de risc și a metodelor de tratament poate contribui la reducerea stigmei asociate acestei boli psihice și la creșterea gradului de adresabilitate a populației pentru servicii de prevenție și tratament.

 

Depresia este rezultatul unor interacțiuni complexe între factori de natură socială, psihologică și biologică. Indivizii care au trecut prin evenimente marcante de viață (șomaj, doliu,traume psihologice) sunt mai predispuși să dezvolte depresie. În același timp, depresia cronică favorizează apariția stresului și a unei stări de disfuncționalitate, afectând suplimentar stilul de viață a persoanei care suferă de depresie și acționând astfel printr-un mecanism de feedback pozitiv care alimentează cercul vicios și agravează boala individului. Nu în ultimul rând, există o inter-relație între depresie și bolile fizice, bolnavii cu diabet sau boli cardiovasculare putând dezvolta depresieși vice-versa. Diagnosticarea unei tulburări depresive recurente implică observarea unor episoade de depresie repetate. Pe parcursul acestor episoade individul experimentează o stare de spirit depresivă, absența interesului și a plăcerii față de activități curente și un nivel scăzut de energie pentru o perioadă continuă de cel puțin două săptămâni. O bună parte dintre persoanele care suferăde depresie prezintă și simptome de anxietate, tulburări de somn, scăderea apetitului șiexperimentează sentimente de vinovăție sau scădere a stimei de sine, concentrare scăzută și alte simptome medicale fără o cauză aparentă.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arges organizează în perioada 07 – 17 aprilie 2017, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie. Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentrusuicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.


OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri). La nivelul judeţului Arges datele relevă o scadere a prevalentei tulburarilor depresive, astfel: in 2015 prevalenta a fost de 1609 cazuri, iar in 2016 de 1047. Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămânnediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat. Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. Programele de prevenție și-au dovedit utilitatea în reducerea depresiei. Abordări comunitare eficiente pentru prevenirea depresiei includ programe desfășurate în școli pentru stimularea unor modele de gândire pozitivă în rândul copiilor și a adolescenților, intervenții adresate părinților cucopii care au probleme comportamentale, pentru reducerea simptomelor depresive ale părinților și îmbunătățirea perspectivelor de dezvoltare ale copiilor sau programe care includ exerciții fizice pentru vârstnici, care pot diminua prevalența simpotmelor depresiei.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţiidin acest an este dedicată depresiei. Prin activităţile de informare-educare-comunicare in unitati de invatamant preuniversitar si in mass-media, dorim să sensibilizăm populaţia generală asupramagnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul despecialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale, se arată într-un comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică Argeș.


Trust Media Impact logo