Atenție la țânțari! Pericol de infecție cu virusul West Nile

14 Iunie 2017

Tinand cont ca incepe sezonul cald si apar riscurile de aparitie a bolilor cu transmitere prin vectori, Directia de Sanatate Publica Arges pune la dispozitia populatiei judetului urmatoarele informatii referitoare la bolile transmise prin intepaturi de tantari: febra West Nile si infectia cu virus Zika.

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infectii la om este prin intepatura de tantar. Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.

Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu: febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi. O mica parte dintre pacienti pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care intereseaza gatul, trunchiul, bratele sau membrele inferioare. Boala poate dura intre 2-5 zile.

In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti, de cele mai multe ori insotita de slabiciune si dureri musculare pe termen lung - aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.
Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica.

Infectia cu virus Zika

In majoritatea cazurilor, virusul Zika ajunge in organismul uman in urma intepaturii unui tantar din genul Aedes, grup de insecte raspandit la nivel global. Se estimeaza ca aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu virusul Zika nu au simptome si pot contribui involuntar la raspandirea infectiei atunci cand sunt intepate de tantari necontaminati. In acest fel „calatoreste” infectia, cu implicatii severe pentru sanatate, de pe un continent pe altul – intr-o vacanta intr-o tara exotica, din America de Sud, spre exemplu, individul poate fi intepat de un tantar infectat, iar la intoarcerea acasa, persoana in cauza va transmite infectia altor tantari din tara de origine, apartinand genului Aedes.
Intepatura de tantar nu este singura modalitate de transmitere a infectiei cu virusul Zika. Expertii apreciaza ca infectia se poate transmite si prin transfuzii de sange, dar si pe cale sexuala.

Simptomele infectiei cu virusul Zika includ:
• Febra
• Prurit (mancarimi)
• Dureri articulare
• Conjunctivita (inrosirea ochilor)
• Dureri musculare
• Dureri de cap
• Stare de disconfort general

Boala, cunoscuta si ca febra Zika, poate fi si asimptomatica – de altfel, se estimeaza ca doar 1 din 5 persoane manifesta simptomele descrise anterior. In general, indivizii dezvolta o forma usoara a bolii, iar simptomele se remit dupa cel mult o saptamana (perioada in care individul este contagios si poate transmite virusul).

Riscurile infectiei cu virus Zika

Aparent nu foarte problematica, infectia cu virusul Zika devine periculoasa prin asocierea cu tulburari de ordin neurologic, la nou-nascuti, dar si la adulti. Dintre acestea, microcefalia este considerata cea mai grava. Ipoteza specialistilor in domeniu este ca, in cazul femeilor insarcinate infectate sau care contracteaza virusul in primul trimestru de sarcina, virusul Zika traverseaza placenta, afectand astfel fatul in uter. Potrivit CDC, in perioada octombrie 2015-ianuarie 2016, doar in Brazilia s-au inregistrat peste 3.500 de cazuri de microcefalie la nou-nascuti, favorizate de infectarea cu virusul Zika in timpul sarcinii.
Microcefalia, corelata cu o speranta redusa de viata si multiple dizabilitati (tulburari de auz, vedere etc.), nu este insa singura problema. Infectia cu virusul Zika poate declansa si sindromul Guillain-Barre, o boala autoimuna grava in care sistemul imunitar ataca sistemul nervos. In timp, aceasta afectiune neurologica duce la slabiciune musculara accentuata.

Simptomele pot fi ameliorate prin repaus, administrare de lichide si de acetaminofen (paracetamol) si, dupa confirmarea diagnosticului, si prin administrarea de aspirina si antiinflamatoare nesteroidiene (acestea din urma sunt periculoase in cazul febrei Dengue, ale carei simptome sunt similare febrei Zika). Nu exista un tratament specific al acestor boli si nici vaccin care sa le previna.

Pentru prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West–Nile, Zika), Direcţia de Sănătate Publică Arges recomandă populaţiei, în sezonul cald, să evite zonele în care sunt ţânţari şi să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă; să ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor.

O atenţie deosebită trebuie dată micilor recipiente care pot acumula apa, aflate în gospodării, ori aruncate pe terenuri virane: cutii de conserve, găleţi, borcane, jucării de material plastic, butoaie, farfuriuţe suport pentru ghivece de flori, folii de polietilenă în care se aduna apa de ploaie ori din stropitul grădinii. Anvelope expuse la precipitaţii nu trebuie ţinute sub cerul liber pentru a nu acumula apă de ploaie. Trebuie ridicate de pe terenurile virane,iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării, trebuie umplute cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apă în partea inferioară.

In contextul unor riscuri majore pentru sanatate si absentei unui vaccin imunizant, este esentiala prevenirea contaminarii cu virusul Zika, evitand calatoriile in tarile afectate de epidemii de febra Zika.


Trust Media Impact logo