Astăzi, retragere cu torțe la Mateiași

27 August 2016

Ministerul Apararii Nationale a organizat o serie de manifestari pentru celebrarea a 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, pe 27 august 1916, decizie ce a avut ca rezultat final crearea Romaniei Mari, prin unirea Transilvaniei cu tara-mama la 1 Decembrie 1918.

 

Astăzi, începând cu ora 21, va avea loc un marş de retragere cu torţe pe itinerariul Mausoleul Mateiaş - Valea Mare Pravăţ - Câmpulung - Piaţa Jurământului, dar şi un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane şi flori la monumentele eroilor de la Mausoleul Mateiaşi şi Piata Jurământului.

In august 1916, Romania era la capatul a doi ani de neutralitate. Desi aderase in 1883, la Puterile Centrale, alianta dintre Germania, Austro-Ungaria si Italia, tara noastra urmase exemplul Italiei si s-a proclamat neutra. In vara anului 1916, guvernul condus de Ion I.C. Bratianu a a obtinut garantii ca Tripla Alianta (Franta, Marea Britanie si Rusia) vor recunoaste alipirea Transilvaniei la Romania dupa razboi si ca vor oferi asistenta militara. Pe 27 august, Romania declara razboi Austro-Ungariei, iar trupele romane trec Carpatii in Ardeal.


Trust Media Impact logo