ARGEŞ: Boala care UCIDE lent! Un caz de boală şi patru suspiciuni

16 Mai 2017

ARGEŞ: Boala care UCIDE lent! Un caz de boală şi patru suspiciuni

Boala Lyme poate duce la deces

Boala Lyme este cea mai comună infecție a cărei agent etiologic se transmite prin căpuşe, atat în Europa, cât şi în SUA.
De asemenea, Boala Lyme este o infecție cu caracter sistemic, determinată de Borrelia burgdorferi, o spirochetă transmisă la om şi identificată la căpuşele din specia Ixodes ricinus (n.r pentru zona europeanaă).

Care sunt simptomele?

Această boală (borelioza) se manifestă prin următoarele simptome, care apar, de obicei, în 30 de zile de la momentul muşcăturii:

- erupție cutanată roşiatică, de forma circulară, în jurul muşcăturii;
- simptome asemănătoare celor de gripă, de ex: febră, oboseală, dureri de cap.

Cele mai multe cazuri de borelioză pot fi tratate, prin administrare de antibiotice, timp de câteva săptămâni. Netratată, însă, boala poate provoca infecții ale inimii, articulațiilor şi sistemului nervos, mergând pănă la deces.

15 cazuri de boală Lyme în 2016

În anii precedenți, în județul Argeş, față de alte județe (n.r. de ex. Sibiu), boala Lyme nu a înregistrat o incidențală semnificativă care să pună în pericol sănătatea publică. Astfel, în anul 2015, au fost înregistrate 12 cazuri confirmate de boală Lyme; în 2016 au fost fost confirmate 15 cazuri.

Un nou caz de muşcătură în Argeş

În acest an, până în prezent, au fost înregistrate 5 cazuri cu suspiciune de boală Lyme, din care a fost confirmat prin probe de laborator un caz, la o persoană de sex masculin, în vârstă de 16 ani, din mediul rural.
Pentru celelalte patru cazuri suspecte de boala Lyme se aşteaptă rezultatele investigațiilor de laborator (n.r acestea fiind în lucru). Dintre acestea, trei persoane sunt de sex feminin, cu vârste de 35 ani şi 61 ani, din mediul rural şi o persoană de 68 ani din mediul urban şi o persoană de sex masculin, în vârstă de 24 ani, din mediul rural. La toate aceste patru persoane cu suspiciune de boală Lyme se administrează tratament profilactic cu antibiotice.

Recomandări şi prevenție privind boala Lyme

Având în vedere că începe sezonul cald, când riscul muşcăturilor de căpuşă este mai mare, iar activitățile în aer liber sunt mai frecvente, DSP Argeş face următoarele recomandaări populației în ceea ce priveşte prevenirea Bolii Lyme:

Prevenția se bazează pe controlul populației de căpuşe şi pe măsuri protective individuale:

- măsuri privind zonele favorabile dezvoltării căpuşelor – tăierea vegetației înalte (n.r. ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepartarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetației din vecinătatea sau de pe pereții caselor, astuparea crăpăturilor;
- controlul animalelor-gazdă: distrugerea/îndepărtarea rozatoarelor (n.r. prin depozitarea corectă a gunoiului menajer, a proviziilor, deratizare preventivă în focar), descurajarea prezenței unor animale silvatice prin preajma casei, tratarea animalelor de companie (n.r. câini, pisici etc.) şi a celor domestice (n.r oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte) cu acaricide adecvate, inclusiv dezinsecția adăposturilor lor;
- controlul chimic (n.r. cu acaricide) al populațiilor de căpuşe – prin pulverizare pe zone restrânse (n.r. în curți, pe verande, terase, pereții caselor) şi pe zone cu vegetație propice dezvoltării căpuşelor (n.r. parcuri, garduri vii, spații de joacă pentru copii etc.)
- măsuri protective pentru om – purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje (n.r. exclus sandale, papuci); utilizarea repelenților pe părțile descoperite (n.r. mâini, antebrat) sau prin pulverizare pe pantofi, şosete, pantaloni; inspectarea corpului cu atenție şi înlăturarea căpuşelor;
- în cazul expunerii profesionale se recomanadă purtarea echipamentului de protecție, instruire privind simptomatologia bolii şi modalitătile de prevenire.

Cum se depistează și cum se îndepărtează căpușele?

După ce aţi desfăşurat activităţi în aer liber în zonele în care pot trăi căpușe, verificați prezenţa căpuşelor pe hainele şi corpul dumneavoastră, acordând o atenție deosebită axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului.
La copii, căpușele sunt adesea găsite pe cap, la nivelul liniei părului. Deoarece căpușele sunt foarte mici, pot fi ușor trecute cu vederea.
Muşcătura de căpuşă arată de obicei ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. De obicei, nu doare.

Totuși, căpușa ar trebui să fie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a minimiza riscul de infecție.
- Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai apoape posibil de suprafaţa tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi şi evitaţi să strângeţi corpul căpuşei sau să lăsaţi părţi din gura acesteia în plagă. Nu stângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacului acesteia în plagă, ceea ce poate provoca infecţii.
- Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică, aruncaţi-o în toaletă şi trageţi apa.
- După aceea, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod, în acea zonă.

O mică parte din gura căpuşei poate rămâne în rană. Acest lucru nu este periculos şi va dispărea după câteva zile împreună cu rana.
Cu toate acestea, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, ar trebui să consultaţi un medic, deoarece acest lucru poate indica o infecţie (n.r. rar. ).
Dacă nu reuşiți să îndepărtați căpusa, adresați-vă medicului.


Trust Media Impact logo