15 august, zi liberă. Câți bani primesc cei care lucrează astăzi?

15 August 2016

 

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt în număr de 12 și sunt prevăzute de Codul muncii. Adormirea Maicii Domnului, care este celebrată anual în data de 15 august, este una dintre ele. Astfel, salariații se bucură astăzi de timp liber.

Legea dispune însă că anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie. Sunt vizați angajații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Pentru acestea, Guvernul trebuie să stabilească programe de lucru adecvate, în așa fel încât să se asigure asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate. Pe listă mai sunt incluse și locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Până la finele anului mai sunt patru zile libere legale:

- Sfântul Andrei - 30 noiembrie (miercuri);

- Ziua Naţională a României - 1 decembrie (joi);

- prima şi a doua zi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).


Trust Media Impact logo