Festivalul Național "Brâul de la Boteni" - 21 de ani de tradiție și cultură

08 August 2016

Timp de două zile, Comuna Boteni a fost în sărbătoare. La sfârșitul acestei săptămâni, a avut loc cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Folcloric Național "Brâul de la Boteni", denumire sub care se desfășoară de ani buni evenimentele fundamentale pentru identitatea culturală a comunei. Ca în fiecare an, Festivalul "Brâul de la Boteni" a reunit ansambluri folclorice din toată țara, personalități publice și culturale, localnici, fii ai satului și turiști.

Pentru ediția de anul acesta, Primăria și Consiliul Local Boteni, Căminul Cultural și Asociaţia Comunitară Petre Ţuţea-Ion Chelcea Boteni au pregătit în detaliu un program cultural-artistic pe măsura anvergurii evenimentului mult așteptat de iubitorii de tradiție.

În premieră, Concursul "Vocea Argeşelului"

Potrivit obiceiului, Festivalul "Brâul de la Boteni" a debutat sâmbătă, 6 august a.c., cu întâlnirea Fiilor Satului la Căminul Cultural Boteni. Apoi, la Stadionul Comunal s-a organizat, în premieră, Concursul de Interpretare a cântecului popular şi prezentarea costumului "Vocea Argeşelului". Competiția s-a desfășurat pe două categorii de vârstă: 8-14 ani și 15-60 de ani. Candidații au avut de interpretat o melodie din folclorul românesc, iar apoi și-au prezentat costumul popular.
"Concursul Vocea Argeșelului a avut loc în premieră. Participanții s-au descurcat foarte bine. Sperăm ca la anul să avem mult mai mulți concurenți din tot județul și nu numai.", a declarat Vasile Leau, primarul Comunei Boteni.

Juriul, format din Dorin Vizitiu - coregraf și profesor la Școala de Arte și Meserii Pitești, Secția Externă Boteni, Lorena Toma - manager Casa de Cultura "Adriana Trandafir" Bascov, și interpreții de muzică populară Bogdan Oncioiu, Diana Călinescu și Gabriel Dumitru, i-au dat câștigători pe Teodora Mușel (categoria 8-14 ani) și Mihaela Lebu (categoria 15-60 ani). Juriul a acordat și două premii speciale care au fost înmânate lui Radu Șefan și Mihaelei Iosif din Corbeni.
"A fost pentru prima dată când am participat la acest Festival Național "Brâul de la Boteni". Sunt onorată că am făcut parte din juriu. Am descoperit aici voci minunate și adevărate talente în domeniul muzicii populare românești. Sunt convinsă că vom mai auzi de acești micuți care au participat la concurs.", a declarat Lorena Toma, președintele juriului.

Ansamblul folcloric "Argeșelul" a împlinit 30 de ani de la înființare

Ansamblul "Argeşelul" al Căminului Cultural Boteni a împlinit 30 de ani de la inființare. Cu acest prilej, la Stadionul comunal a avut loc o festivitate de premiere. Toți membrii, din toate generațiile, care au făcut parte din ansamblu pe parcursul celor 30 de ani, au primit diplome de excelență.

Ansamblul Folcloric "Argeșelul" a luat naștere în anul 1986, reînnodând firul tradiței de zeci de ani a cântecului și dansului de pe meleagurile Botenilor. Perla repertoriului Ansamblului Argeșelul a constituit-o de-a lungul anilor Brâul, dans pe care numai tinerii din Boteni știu să îl joace așa cum s-a lăsat din bătrâni.

"În dans, m-am bazat pe păstrarea tradiției, a obiceiului si a corectitudinii dansului din Zona Muscel. Este foarte multă muncă. Sunt poate mii de ore în care se lucrează un pas. Ca să îl aduci pe dansator la un rezultat bun, este un efort foarte mare. Dar cu sprijinul meu, al copiilor, părinților și al Primariei care oganizează fel de fel de manifestări, am reușit să ajungem până aici", a declarat Dorin Vizitiu, coregraful Ansamblului "Argeșelul".

Încă de la înființare, Ansamblul Folcloric "Argeșelul" a participat la numeroase concursuri și festivaluri naționale din țară. După Revoluția din Decembrie 1989, ansamblul a fost invitat să participe la astfel de evenimente și peste hotare, ducând dincolo de granițele țării valorile folclorului muscelean. Cel mai recent concurs câștigat este Festivalul "Gheorghe Popescu Judet", unde Ansamblul Argeșelul a obținut locul I.

O contribuție majoră în ceea ce privește rezistența Ansamblului "Argeșelul" vreme de trei decenii a avut-o directorul Căminului Cultural Boteni, Mihail Măgureanu, prin grija căruia ansamblul a participat la foarte multe concursuri și festivaluri.

"Dacă faci o activitate pe care o îndrăgești, poți să faci un lucru de calitate. La început a fost greu. Am făcut echipe cu copiii de la școală. Apoi, am participat la toate concursurile inițiate pe plan local și național.  Ulterior, am fost invitați și în stăinătate la diverse festivaluri. Ne-am întors de fiecare dată cu premii bune. De exemplu, de la Festivalul din Bulgaria am plecat, în ultimii ani, cu medalia de aur.", a declarat Mihail Măgureanu, directorul Centrului Cultural Boteni.

Prima zi a Festivalului s-a încheiat cu un spectacol prezentat de Ansamblul "Argeşelul" din Boteni şi susţinut de solişti vocali renumiți, precum Diana Călinescu, Bogdan Oncioiu, Coman Izabela și Crinuţa Dolbea.

Duminică, 7 august a.c., și-au dat concursul mai multe ansambluri si formaţii reprezentative din Argeș şi din alte judeţe ale ţării, după cum urmează: Priboieni, Călineşti, Corbeni, Cicăneşti, Centru Militar Câmpulung, Rociu, Dâmbovicioara, Corbi, Schitu Goleşti, Tigveni, Posada-Curtea de Argeş, Stolnici, Corbu-Olt, Stoicăneşti-Olt, Pojejena-Caraş Severin. În urma reprezentațiilor, juriul a decis: locul I a fost obținut de Ansamblul Posada din Curtea de Argeș, locul II a fost acordat Doinei Cârcinovului din Priboieni, iar locul III a fost ocupat de Ansamblul Chindia din Călinești.

Ca în fiecare an, Conducerea Primăriei Boteni a decernat diplome de fidelitate pentru familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, dar și persoanelor în vârstă de 90 de ani. "Inițiativa Consiliului Local și a Primărei a fost ca în fiecare an să premiem cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie și cetățenii care au împlint vârsta de 90 de ani. Este o tradiție pe care o menținem, dar și o formă de respect față de cetățenii noștri.", a declarat Vasile Leau, primarul Comunei Boteni.

Trei titluri de Cetățean de Onoare al Comunei Boteni

Tot o tradiție manifestată în cadrul Festivalului Național "Brâul de la Boteni" este și acordarea titlurilor de Cetățean de Onoare al comunei. Anul acesta s-au acordat trei astfel de titluri care au fost înmânate unor fețe reprezentative ale comunității. Este vorba despre Mirel Mirescu, comisar șef în cadrul IPJ Timiș, Stefan Ștefănescu, directorul Bibliotecii Municipale ”Ion Barbu” din Câmpulung Muscel, și Viorel Bănică, expert contabil în cadrul CECCAR Argeș. 

La decernarea diplomelor de fidelitate și a titlurilor de Cetățean de Onoare al Comunei Boteni au participat și personalități din viața politică și administrativă a județului. Și-au făcut pezența printre cetățeni senatorul Șerban Valeca, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, deputații Radu Vasilică și Simona Bucura Oprescu, dar și alți consilieri județeni și primari din comunele argeșene.

Festivalul Folcloric "Brâul de la Boteni", ediția a XXI-a s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară susținut de cei mai îndrăgiţi solişti consacraţi. Pe scenă au evoluat Mariana Ionescu Căpitănescu, Olguţa Berbec, Doiniţa şi Ionuţ Dolănescu, Simona Dinescu, Bogdan Oncioiu, Dan Chiţulescu și Izabela Coman.

Mai multe informații despre Festivalului Național "Brâul de la Boteni" aflați accesând linkul: http://brauldelaboteni.ro/

Vezi, mai jos, Galerie de imagini.

Galerie de imagini


Trust Media Impact logo