Dirijor francez şi solistă din Germania la Filarmonica Piteşti

26 Octombrie 2016

Filarmonica Piteşti organizează joi, 27 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un nou concert simfonic. Dirijorul francez Pascal Lacombe este pentru prima oară la pupitrul orchestrei simfonice a instituţiei. Violonista din Germania Marta Murvai a mai fost prezentă în octombrie 2014 la Filarmonica Piteşti. În program: Franz von Suppé -Uvertura Poet și țăran, Jean Sibelius - Concertul pentru vioară și orchestră în re minor, op. 47, şi George Bizet - Suitele Arleziana - nr. 1 şi nr. 2.

 

Dirijorul Pascal Lacombe a absolvit Conservatorul „Jacques Thibaud” din Bordeaux, la secţiunea interpretare muzicală (instrument tubă), obţinând, în 1983, licenţa în muzicologie. Din 1984 este profesor de trompetă, corn, trombon, tubă şi teoria muzicii la Şcoala Municipală de Muzică „Gujan-Mestras”, al cărei director a fost între 1989 şi 2010. A activat ca tubist în orchestra oraşului Bordeaux, în 1992 devenind director muzical adjunct al acesteia. A fost premiat la Competiţia Internaţională pentru tineri dirijori de la Besançon. A dirijat orchestre simfonice şi artişti de renume internaţional în Franţa, Canada, Elveţia, Italia, Spania şi Belgia. Desfăşoară o intensă activitate culturală fiind director de şcoală de muzică, profesor de dirijat coral şi de orchestră şi director artistic al orchestrei şi al spectacoleleor susţinute în Bordeaux.

Cariera tinerei violoniste Marta Murvai începe din perioada liceului, când debutează, la 16 ani, cu orchestra filarmonicii din Târgu Mureş. A început studiile muzicale la Bucureşti şi le-a finalizat în Statele Unite ale Americii, la Conservatory of Music at Lynn University. Deşi tânără, a concertat pe scenele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, dar şi cu orchestre din Germania, Italia, Cehia, Austria, Ungaria şi Statele Unite ale Americii. A cucerit premii importante la concursurile şi festivalurile de vioară din întreaga lume, susţinând ulterior recitaluri şi concerte de muzică de cameră cu artişti de renume. În prezent, e cetăţean german, fiind solistă la Academia de Muzică din Rostock. A concertat sub bagheta unor dirijori de renume, precum Kurt Masur, Semyon Bychkov, Andris Nelsons, Michael Sanderling, Nicola Luisotti sau Paavo Järvi. Marta Murvai cântă pe vioara lutierului cremonez Gabriele Jebran Yakoub.


Trust Media Impact logo