Ignoranță totală în cazul Berevoești - Asistenți sociali doar cu numele

20 Iulie 2016

Potrivit legii, serviciile publice de asistență socială, prin persoanele cu atribuții de asistență socială de la nivelul comunităților locale, au obligația să verifice situația copiilor din unitățile administrativ-teritoriale.

Asistenții sociali trebuie să efectueze vizite periodice la domiciliie persoanelor vulnerabile, iar în cazul în care se constată situații de exploatare, au obligația să sesizeze imediat Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș. În comuna Berevoiești, Serviciul de Asistență Socială există doar cu numele. Niciun angajat nu a depus vreo sesizare cu privire la ororile ce se petreceau în ferma de sclavi. “Precizez că D.G.A.S.P.C. Argeș nu a primit nicio sesizare de exploatare, sclavie din acea comunitate”, a delcarat Iuliana Matei, director general adjunct protecția copilului și asistență socială.

Victimele, în grija Direcției de Asistență Socială

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș transmite că a fost implicată în acțiunea ce s-a desfăsurat în com. Berevoești, cu 20 specialiști, grupați în 10 echipe (2 specialiști/echipă), 2 șoferi și 6 autoturisme (din care 2 microbuze).
În cadrul acțiunii, specialiștii D.G.A.S.P.C. Argeș au preluat 2 copii victime, cu vârstele de 11 ani și 6 luni şi, respectiv, 13 ani și 9 luni, pentru care, în data de 13.07.2016, s-a stabilit măsura de plasament în regim de urgență la Centrul de Evaluare și Primire în Regim de Urgență, prin dispoziție a directorului general al D.G.A.S.P.C. Argeș.
Până în prezent, cei doi copii au fost supuși examinării medico-legale și unor consultații medicale de specialitate. De asemenea, acestia beneficiază de servicii specializate (cazare, hrană, îngrijire corporală, evaluare și consiliere psihologică, asistență medicală, educație nonformală etc.). După finalizarea evaluării psiho-sociale detaliate a situatiei copiilor, dosarul acestora va fi înaintat Tribunalului Argeș, cu propunerea de înlocuire a măsurii de plasament în regim de urgență cu măsura de plasament.
Totodată, cu ocazia acțiunii au fost preluați și 19 copii ai căror ocrotitori legali au fost retinuți în cursul acțiunii, în data de 13.07.2016, stabilindu-se pentru aceștia măsura de plasament în regim de urgență într-un centru din subordinea D.G.A.S.P.C. Argeș. În data 15.07.2016, s-a dispus încetarea măsurii de protecție specială pentru cei 19 copii, aceștia fiind integrați în familia extinsă, ca urmare a solicitărilor venite din partea membrilor familiei extinse și a realizării anchetelor sociale, la domiciliile acestora, de către reprezentanții Primăriei com. Berevoești, la solicitarea specialiștilor D.G.A.S.P.C. Argeș.
De asemenea, din data de 13.07.2016, cele 12 persoane majore, victime, se află într-o locație secretă, iar la solicitarea D.G.A.S.P.C. Argeș, acestea beneficiază de servicii de specialitate din partea unui ONG (articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, produse de igienă corporală, trei mese pe zi și două gustări, asistență medicală primară și procurarea medicației).


Trust Media Impact logo