Ai o problemă la Fisc? Iată cum o poți rezolva

01 August 2016

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a dezvoltat de-a lungul timpului, în slujba contribuabililor, o serie de servicii în vederea migrării acestora către mediul electronic. Iată care sunt serviciile puse la dispoziţie contribuabililor:

Servicii oferite electronic :

- „Spaţiu privat virtual” – serviciu destinat persoanelor fizice care deţin un Cod Numeric Personal, prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor privind situatia fiscala a contribuabilului, precum si depunerea formularelor 200,220 si 230.

- „Acces controlat la dosarul contribuabilului” – serviciu prin intermediul caruia contribuabilii au acces la informatii cu privire la : vectorul fiscal, situatia sintetica, declaratii depuse;

- Depunerea declaratiilor on-line – serviciu disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, ce poate fi accesat prin utilizarea unui certificat digital calificat.

- „Asistenta prin e-mail” – prin intermediul formularului de asistenta postat pe site-ul ANAF, contribuabilii pot obtine informatii cu caracter general in legatura cu modul in care trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii fiscale.

- „Buletin informativ fiscal” – contine informatii cu privire la actele normative cu incidenta in materie fiscala care au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in saptamana anterioara;

- „Ghiduri curente” – sectiune pe site-ul ANAF in care sunt publicate ghiduri, orientate pe grupuri tinta care au scopul de a facilita indeplinirea obligatiilor fiscale declarative si de plata ale contributiilor.

Servicii oferite telefonic :

- „Call-center” - prin intermediul numarului de telefon 031.403.91.80, contribuabilii primesc raspunsuri prompte si de calitate la intrebarile formulate. Astfel, pentru a beneficia de indrumare si asistenta in domeniul fiscal contribuabilii selecteza tastele 1 si 2 , iar pentru asistenta in domeniul Tehnologiei informatiei(IT) selecteaza tasta 3;

-„TelVerde” – prin intermediul numarului 0800.800.085, contribuabilii pot sesiza :
a) refuzul operatorilor economici de a elibera bon fiscal;
b) actele de coruptie infaptuite de catre functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice si institutii subordonate.
Numarul de telefon 0800.800.085 poate fi apelat gratuit, 24 de ore din 24.

- „Acces date prin SMS” – prin transmiterea unui mesaj (SMS) la numarul 1300, contribuabilii obtin urmatoarele informatii publice despre un anumit agent economic:
a) codul de identificare fiscala;
b) denumirea agentului economic inregistrat/neinregistrat in scopuri de taxa pe valoare adaugata;
c) starea de inactivitate fiscala a agentului economic;
d) aplicarea sistemului de taxa pe valoare adaugata la incasare.


Trust Media Impact logo